Marchew
to popularne warzywo, dostępne w sprzedaży cały rok, niedrogie. Kryje w sobie
mnóstwo witamin i składników mineralnych. Wysoka zawartość prowitaminy A czyli karotenu,
witaminy B1, B2, B3, B6, C oraz E, kwasu foliowego, żelaza, cynku, wapnia,
potasu i krzemu sprawiają, że marchew ma wiele właściwości zdrowotnych.
Beta-karoten występujący w marchwi jest silnym antyoksydantem. Naukowcy
udowodnili, że jest on skutecznym
środkiem powstrzymującym wzrost komórek rakowych w mózgu, wątrobie i na skórze.
Chroni również palaczy przed rakiem płuc, blokując związki rakotwórcze dymu
papierosowego (szczerze, zalecałabym zjedzenie marchewki zamiast
wypalenia papierosa). wspomaga układ odpornościowy. Sok
zagotowany z mlekiem i miodem jest
doskonały na przeziębienie. Czysty sok z marchwi jest dobrym środkiem
wykrztuśnym, dlatego zaleca się picie go przy astmie, bronchicie i chrypce.
Składniki zawarte w marchwi poprawiają widzenie, szczególnie o zmroku, chronią
przed zapaleniem spojówek i wysychaniem błony śluzowej oka. To szczególnie
istotne dla osób noszących soczewki kontaktowe i pracujących przy komputerze.
Spożywanie marchwi obniża również poziom cholesterolu. Zawiera ona bowiem
inozytol, związek będący głównym składnikiem lecytyny funkcjonującej w
organizmie jako substancja lipotropowa, zapobiegająca gromadzeniu się tłuszczu
i cholesterolu w wątrobie. Dzięki dużej zawartości błonnika marchew pomaga
regulować pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej
fermentacji w jelitach. Lecznicze właściwości posiadają również nasiona
marchwi. Napar sporządzony z jednej łyżeczki nasion marchwi zalanych szklanką
wrzącej wody ma zastosowanie przy wzdęciach i gazach a także w biegunkach u
dzieci. Żucie kilku nasion marchwi trzy razy dziennie wspomaga leczenie nerwicy
żołądka.
Wypicie dwóch szklanek soku z marchwi dziennie
Zawarty
w marchwi potas reguluje pracę mięśni i nerwów, bierze udział w usuwaniu
produktów przemiany materii , krzem natomiast wchodzi w skład kolagenu,
podstawowego białka tkanki łącznej zapewniającego jej wytrzymałość i
sprężystość. Dlatego ich odpowiedni poziom w organizmie jest niezbędny
szczególnie u osób uprawiających sport.
Marchew
znalazła również szerokie zastosowanie w kosmetyce. Wpływa korzystnie na stan
skóry i jej koloryt. Wspomaga opalanie chroniąc jednocześnie przed powstaniem
plam i przebarwień skóry pojawiających się często w trakcie opalania.
Marchew
najlepiej spożywać na surowo, choć ugotowana jest zdecydowanie lżej strawna.
Jednak w marchwi poddanej obróbce
cieplnej trzykrotnie wzrasta indeks glikemiczny, dlatego osoby chore na
cukrzyce muszą uważać na ilość spożywanej gotowanej marchwi.
Mens Black Titanium Wedding Band
OdpowiedzUsuńThe Mens Black Wedding Band babyliss pro nano titanium straightener at Tamagar Casino has an exciting 2019 ford ecosport titanium experience with titanium bolt wedding bands and you can also enjoy micro touch titanium trim a wide range titanium rings for men of other services.