poniedziałek, 30 listopada 2015

Marchew – moc warzywa



Marchew to popularne warzywo, dostępne w sprzedaży cały rok, niedrogie. Kryje w sobie mnóstwo witamin i składników mineralnych. Wysoka zawartość prowitaminy A czyli karotenu, witaminy B1, B2, B3, B6, C oraz E, kwasu foliowego, żelaza, cynku, wapnia, potasu i krzemu sprawiają, że marchew ma wiele właściwości zdrowotnych. Beta-karoten występujący w marchwi jest silnym antyoksydantem. Naukowcy udowodnili, że jest on  skutecznym środkiem powstrzymującym wzrost komórek rakowych w mózgu, wątrobie i na skórze. Chroni również palaczy przed rakiem płuc, blokując związki rakotwórcze dymu papierosowego (szczerze, zalecałabym zjedzenie marchewki zamiast wypalenia papierosa).   wspomaga układ odpornościowy. Sok zagotowany  z mlekiem i miodem jest doskonały na przeziębienie. Czysty sok z marchwi jest dobrym środkiem wykrztuśnym, dlatego zaleca się picie go przy astmie, bronchicie i chrypce. Składniki zawarte w marchwi poprawiają widzenie, szczególnie o zmroku, chronią przed zapaleniem spojówek i wysychaniem błony śluzowej oka. To szczególnie istotne dla osób noszących soczewki kontaktowe i pracujących przy komputerze. Spożywanie marchwi obniża również poziom cholesterolu. Zawiera ona bowiem inozytol, związek będący głównym składnikiem lecytyny funkcjonującej w organizmie jako substancja lipotropowa, zapobiegająca gromadzeniu się tłuszczu i cholesterolu w wątrobie. Dzięki dużej zawartości błonnika marchew pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach. Lecznicze właściwości posiadają również nasiona marchwi. Napar sporządzony z jednej łyżeczki nasion marchwi zalanych szklanką wrzącej wody ma zastosowanie przy wzdęciach i gazach a także w biegunkach u dzieci. Żucie kilku nasion marchwi trzy razy dziennie wspomaga leczenie nerwicy żołądka.
Wypicie dwóch szklanek soku z marchwi dziennie
Zawarty w marchwi potas reguluje pracę mięśni i nerwów, bierze udział w usuwaniu produktów przemiany materii , krzem natomiast wchodzi w skład kolagenu, podstawowego białka tkanki łącznej zapewniającego jej wytrzymałość i sprężystość. Dlatego ich odpowiedni poziom w organizmie jest niezbędny szczególnie u osób uprawiających sport.
Marchew znalazła również szerokie zastosowanie w kosmetyce. Wpływa korzystnie na stan skóry i jej koloryt. Wspomaga opalanie chroniąc jednocześnie przed powstaniem plam i przebarwień skóry pojawiających się często w trakcie opalania.
Marchew najlepiej spożywać na surowo, choć ugotowana jest zdecydowanie lżej strawna. Jednak  w marchwi poddanej obróbce cieplnej trzykrotnie wzrasta indeks glikemiczny, dlatego osoby chore na cukrzyce muszą uważać na ilość spożywanej gotowanej marchwi.

1 komentarz:

  1. Mens Black Titanium Wedding Band
    The Mens Black Wedding Band babyliss pro nano titanium straightener at Tamagar Casino has an exciting 2019 ford ecosport titanium experience with titanium bolt wedding bands and you can also enjoy micro touch titanium trim a wide range titanium rings for men of other services.

    OdpowiedzUsuń