Ostatnio
na popularności niezwykle zyskała dieta bezglutenowa. W sklepach można kupić
coraz więcej produktów „gluten free” a na blogach kulinarnych mnożą się pomysły
na dania bez glutenu.
Postanowiłam przyjrzeć się bliżej diecie
bezglutenowej i opiniom fachowców o niej. Czy każdy może , czy wręcz powinien
ją stosować ?
Gluten
to białko roślinne występujące w pszenicy, życie i jęczmieniu oraz wielu
odmianach owsa. Jest szkodliwy dla osób cierpiących na Celiakię – trwającą całe
życie immunologiczną chorobę o podłożu genetycznym charakteryzującą się nietolerancją
glutenu. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie diety
bezglutenowej.
Od niedawna mówi się również coraz więcej o
nadwrażliwości na gluten tzw. gluten sensitivity. Jest to rodzaj nietolerancji
glutenu, w którym w oparciu o badania
diagnostyczne wykluczono celiakię i alergię na pszenicę a pomimo tego spożycie
glutenu wywołuje niepożądane objawy, takie jak : ból brzucha, wysypkę, bóle
głowy, uczucie ciągłego zmęczenia, biegunkę, wzdęcia, osłabienie. W wyżej
wymienionych przypadkach stosowanie diety bezglutenowej ma swoje uzasadnienie.
Jednak osoby, które nie mają celiakii i nietolerancji glutenu nie powinny
wykluczać go ze swojego jadłospisu, ponieważ zboża glutenowe są bardzo wartościowe i potrzebne w diecie
zdrowego człowieka.
Pszenica jest źródłem potasu, magnezu, żelaza
i fosforu oraz witamin, głównie z grupy B; jęczmień zawiera spore ilości
błonnika, który zapobiega zaparciom i chroni przed chorobami nowotworowymi;
żyto jest bogatym źródłem witamin z grupy B , soli mineralnych ( jak żelazo i
magnez) oraz błonnika pokarmowego; owies z kolei jest doskonałym źródłem
błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który w jelitach zapobiega wchłanianiu
cholesterolu, dzięki czemu chroni przed miażdżycą oraz reguluje perystaltykę
jelit. Zawiera również dużo wapnia, magnezu oraz witaminy E.
Okazuje
się również, że dostępne coraz szerzej produkty bezglutenowe nie koniecznie są
zdrowe. Mogą zawierać bowiem dodatkowe ilości cukru lub syropu glukozowego czy
też substancje zagęstniające czyli składniki mające za zadanie polepszyć smak i
wygląd produktu.
Wiele
osób, które przeszły na dietę bezglutenową przypisuje jej takie działanie jak
poprawa samopoczucia, utrata masy ciała, zmniejszenie uczucia zmęczenia,
problemów trawiennych, poprawa wyglądu skóry oraz ogólnego stanu zdrowia.
Niestety żadne z tych działań nie znajduje potwierdzenia w badaniach naukowych.
Najprawdopodobniej efekty te związane są nie tyle z eliminacją glutenu z
jadłospisu ale ogólnie zdrowszego sposobu odżywiania.
Jeżeli nie znajdujemy się w grupie osób
nadwrażliwych na gluten nie ma powodu by z niego rezygnować. Przyjrzyjmy się
bliżej produktom, które stosujemy na co dzień i wzbogaćmy naszą dietę o wartościowe kasze, większą ilość warzyw, przestawmy się na spożywanie chudych mięs i
nabiału, ryb, pełnoziarnistych zbóż , a
odczujemy znaczną poprawę stanu zdrowia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz