niedziela, 13 września 2015

Dlaczego warto jeść płatki owsiane?


Coraz więcej pisze się o zdrowotnych właściwościach owsa. Jedzenie owsianki polecają na swoich blogach Ania Lewandowska czy Agnieszka Maciąg propagujące zdrowy styl życia.
Muszę przyznać, że nie pozostaję w tyle, bo zdrowotne właściwości owsianki odkryłam już dość dawno. Owsiankę na śniadanie zaczęłam jeść z powodu nawracających kłopotów trawiennych i póki co nie planuję się z nią rozstawać bo efekty są fantastyczne. Przede wszystkim płatki owsiane zawierają błonnik ułatwiający trawienie a ponadto wiążą nadmiar kwasu solnego w żołądku poprawiając samopoczucie osobom zmagającym się z nadkwasotą i zgagą. Owsianka jest świetną propozycją lekkiego śniadania dla osób chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów, ponieważ mimo że jest niskokaloryczna to bardzo pożywna i zapewnia uczucie sytości na długo. Ponadto płatki owsiane zawierają szereg witamin z grupy B, witaminę E, PP oraz potas, wapń, jod, selen i magnez a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Skutecznie obniżają zatem poziom złego cholesterolu i zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Owies jest również bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które walcząc z wolnymi rodnikami opóźniają procesy starzenia. Ma również pozytywny wpływ na kondycję skóry i włosów. Badania naukowe dowiodły, że płatki owsiane w codziennej diecie zapewniają większą sprawność fizyczną i wytrzymałość, dlatego wielu sportowców oraz miłośników aktywnego trybu życia już dawno włączyło je do swojego jadłospisu.

Moja propozycja owsianki na śniadanie:

- 4 łyżki płatków owsianych,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- garść bakalii ( ja najczęściej daję rodzynki, , orzechy włoskie, ziarna słonecznika, suszoną żurawinę, mogą być również suszone morele, pestki dyni, to co lubicie najbardziej ),
- 1 łyżka miodu naturalnego,
- owoce sezonowe według uznania


Płatki owsiane można zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem ok. 5 minut ( ponoć najzdrowsze są takie bez gotowania ), ale jeśli wolisz zagotuj je. Nie radzę gotować płatków przez 4-6 minut jak podają na opakowaniu bo wyjdzie nieapetyczna papka, 1 minuta zupełnie wystarczy.
Rodzynki zawsze wyparzam wrzątkiem i dodaję z resztą bakalii do płatków. Miód dodaję dopiero gdy owsianka lekko ostygnie, żeby nie stracił swoich wartości. Wszystko mieszam, dekoruję owocami i gotowe. Smacznego!

Ps.
Płatki owsiane można również z powodzeniem dodawać do jogurtu zamiast ich słodzonych lub oblewanych czekoladą odpowiedników. Na pewno będzie smacznie, zdrowo i bardziej dietetycznie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz