niedziela, 13 września 2015

Owsiana alternatywa dla łasuchów

Jeśli nie wyobrażacie sobie przerwy kawowej w pracy czy w domu bez słodkiego dodatku to proponuję smaczną i zdrową przekąskę w postaci ciasteczek owsianych. Przygotowanie i upieczenie ciasteczek jest banalnie proste i nie zajmie wam więcej niż 30 minut.

Oto przepis:

- 2 szklanki płatków owsianych,
- 1,5 szklanki mąki ( może być pszenna ale lepiej wieloziarnista ),
- 2 jajka,
- ¾ szklanki brązowego cukru,
- 100 g roztopionego masła,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- ok. 200 g bakalii ( rodzynki, żurawina, pestki słonecznika, dyni, orzechy, migdały – do wyboru, co macie w domu lub po prostu lubicie )

Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Jeśli masa będzie za gęsta dodać parę łyżek wody. Formować ciasteczka łyżką na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec ok. 15 minut w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 160 stopni.

Proporcje wystarczą na ok. 20 sporych ciasteczek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz